Omscholen

Omscholen

Omscholen, wat is het en hoe kan het jou verder helpen in je loopbaan of carrière. Wat betekent omscholing en voor wie is dat bedoeld. Veel mensen komen er (vaak op latere leeftijd) achter dat ze steeds minder energie uit het werk halen. Of worden na een reorganisatie wel gedwongen na te denken of de opleiding en ervaring nog wel voldoende mogelijkheden biedt op de huidige arbeidsmarkt.

 • Loop je vast in je carrière?
 • Heb je geen uitdaging meer in je huidige werk?
 • Kun je om gezondheidsredenen niet meer je huidige werk uitvoeren?
 • Kun je met je huidige opleiding en/of werkervaring geen gepaste baan vinden?

Omscholing kan je nieuwe mogelijkheden bieden! Omscholing kan deel uitmaken van je traject om terug te keren op de arbeidsmarkt. Om deze kans te vergroten kan het wenselijk -en in sommige gevallen zelfs noodzakelijk- zijn om je te laten omscholen, naar een beroep dat past bij je beperkingen, mogelijkheden, capaciteiten en wensen. Om te ontdekken in welke richting je je wilt laten omscholen kun je een aantal tests doen. Dit geeft inzicht in je niveau, interesses en capaciteiten. Daarbij biedt het jou ook meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Als je eruit bent om je te laten omscholen, maar heb je nog geen idee in welke richting? Zoek in het ruime aanbod van opleidingen en vergelijk ze met elkaar. Door opleidingen en cursussen met elkaar te vergelijken kom je er steeds meer achter wat je echt leuk lijkt om te doen. Dat is nou net zo belangrijk bij het maken van jouw beroepskeuze.


Waarom zou jij je moeten omscholen?

Reden 1. Je bent uitgekeken op je werk

Weinig energie en totaal geen inspiratie. Het voelt soms alsof je tegen een burn out aan zit. De vraag is of jij je hier nu al in herkent. Zo ja? Dan is het tijd voor verandering. Verandering van koers in jouw loopbaan. Het grootste gevaar schuilt in achteloze tevredenheid. Wie wil jij zijn en wat wil je worden als je later “groot” bent. Er is er maar één die de regie over jouw carrière en loopbaan heeft en dat ben jijzelf. Maar dat begint door jezelf een spiegel voor te houden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Heb je wel echt plezier in jouw werk? Misschien een lastige vraag. Maar hoe graag praat jij over je werk op een verjaardagsfeestje bijvoorbeeld?
 • Heb jij na een dag werken een voldaan gevoel?
 • Met hoeveel plezier stap jij ‘s morgens de deur uit om naar je werk te gaan?

Als je bovenstaande vragen positief kunt beantwoorden, Dan ben jij schijnbaar een tevreden werknemer. Maar ook dat hoeft niet helemaal te kloppen.

Reden 2. Je wilt graag doorgroeien naar een hogere functieOmscholen

Misschien ben jij wel een zeer ambitieus persoon en heb je ondanks dat je tevreden bent, toch behoefte aan een nieuwe uitdaging. Of zit je aan het eind van je salarisschaal, maar wil je graag doorgroeien naar een hogere functie. Allemaal redenen om je gedurende jouw loopbaan hard te blijven werken aan je ontwikkeling. Dan kan omscholen of bijscholen jou helpen om verder te komen.

Reden 3. Je hebt moeite om een (andere) baan te vinden

Veel mensen solliciteren zich helemaal suf en wachten tammetjes af of ze worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Door passief af te wachten worden de kansen op een baan alleen maar kleiner. De reden kon wel eens zijn dat er gewoonweg minder vacatures beschikbaar zijn in de sector waarin jij een baan zoekt. Vraag jezelf af of er geen andere beroepen zijn die jouw interesse hebben. Zoek naar mogelijkheden om jouw kansen op een baan te vergoten. Een beroepskeuzetest kan je helpen welke beroepen bij jou passen. Veel mensen weten niet half welke beroepen er allemaal bestaan. Naast dat het jou veel inzicht geeft, is het ook nog eens erg leuk om te kijken wat voor beroepen er uit de test komen. Dat zou nog wel eens erg verassend kunnen uitpakken.


5 stappen die jou verder kunnen helpen

 1. Bepaal voor jezelf waarom jij je zou laten omscholen
  De grootste kans van slagen is er als jij gemotiveerd bent. Weet waarom omscholen of bijscholen jou die stap verder gaat brengen.
 2. Ga op zoek naar jouw interesses. Wat lijkt jou nou echt leuk om te doen. Denk niet in onmogelijkheden. Laat je fantasieën maar eens de vrije loop (out of the box). Een handige tool om jou te helpen is een interessetest. Het geeft jou in korte tijd veel inzicht in wie je bent en wat je interesses zijn. Sterker nog het kan de uitslag van een beroepentest beïnvloeden.
 3. Doe een professionele beroepentest
  Onderschat de waarde van een deskundige beroepentest niet. Naast dat het superleuk is, biedt het jou een schat aan informatie over jezelf op. Na afloop krijg je een uitgebreide lijst met passende beroepen op MBO, HBO en WO niveau.
 4. Wat zijn jouw capaciteiten en competenties
  Uit een beroepentest komen vaak verassende beroepen naar voren. Beroepen waar jij nog nooit aan gedacht hebt. De vraag is dan wel, heb jij wel de juiste competenties en benodigde skills? Ook daar zijn erg interessante en leuke test voor beschikbaar. Om te beginnen de competentietest. Je antwoorden worden vergeleken met de gemiddelde antwoorden van de Nederlandse beroepsbevolking. Na afloop krijg je een uitgebreid rapport. Dat niet alleen. Er zitten ook nog eens zeer nuttige tips bij.

Volgen van cursussen

Het volgen van een cursus is vandaag de dag erg populair. Snel resultaat in relatief korte tijd. Makkelijk te combineren met een baan, gezin, of andere activiteiten. Bijvoorbeeld bij LOI Jaarlijks volgen meer dan 100.000 mensen een opleiding bij de LOI. Bij de LOI ben je verzekerd van de hoogste kwaliteit en een opleiding die zich aan jou aanpast. Zo is je opleiding prima te combineren met een baan en gezin, en haal je snel een erkend diploma.

Thuisstudie

De bekende thuis studeerbedrijven, zoals NTI, LOI en NHA, bieden tegenwoordig complete studies aan. Je kunt er allerlei talen eigen maken, een makelaarsdiploma halen, een opleiding voor schoonheidsspecialist en nog veel meer. Het voordeel van thuis studeren is dat je niet gebonden bent aan vaste lestijden. Slaag je voor de cursus dan heb je een officieel diploma op zak.

Studeren in deeltijd

Een veelvoorkomende vorm van studeren is studeren in deeltijd. Naast je huidige baan volg je dus een parttime opleiding. Het enige nadeel hiervan is dat je niet zelf kunt bepalen waar en wanneer je studeert, maar je hebt wel contact met medestudenten/klasgenoten en docenten. De studie die je wilt en kunt volgen hangt af van je niveau en kan van een lagere of middelbare beroepsopleiding zijn tot zelfs een universitaire opleiding. Op internet is er een scala aan opleidingen en cursussen te vinden waarmee u zich kunt laten omscholen. Wij hebben een groot aantal interessante cursussen en opleidingen voor je uitgelijst: klik hier voor een overzicht.

Omscholen in wat?

Wil jij je laten omscholen maar weet je nog niet waarin? Kijk in onze uitgebreide aanbod van cursussen.  

vacatures en loopbaanadvies