Beroepskeuze

Beroepskeuze: Oriëntatie

Werk beslaat een groot deel van ons leven. De keuze voor een opleiding of beroep wordt vaak onderschat. Het is ook niet voor niets dat een groot deel van de werknemers ontevreden is over zijn/haar beroep. Veel mensen komen er zelf niet uit bij het maken van keuzes in hun carrière of opleiding. Wat is nou het beroep dat bij me past en wat vind ik nou eigenlijk leuk? Het enorme aanbod aan banen en opleidingen maakt het er niet eenvoudiger op. Uit onderzoek is gebleken dat miljoenen mensen spijt hebben van hun carrièrekeuze en dat bijna de helft van alle werknemers een andere studie zou hebben gekozen als ze wisten wat ze nu weten. Probeer voor jezelf vast te stellen wat je belangrijk vindt en probeer een antwoord te krijgen op de fundamentele vraag: Wat wil ik? Neem hier de tijd voor en laat je inspireren door je eigen vrije wil (wilskracht heeft het vermogen iets ongelooflijks mogelijk te maken). Een beroepskeuzetest kan je helpen om in ieder geval een richting te vinden. Toch kan het ook erg zinvol zijn om je te laten adviseren/begeleiden door een loopbaanadviseur. Het kan voor jezelf een goede basis geven bij je beroepskeuze, maar ook voor verdere keuzes die je moet maken. Bezoek ook eens 123test.nl. Hier is een scala aan tests te vinden, zoals persoonlijkheidstests, carrièretests, studietests etc. Het kan jou zeker helpen om te ontdekken waar jouw capaciteiten, interesses en mogelijkheden liggen.

Beroepskeuzetest

Wat wil je worden als je later groot bent… Een vraag waar iedereen mee te maken krijgt. Zelfs als je al 20 jaar in dienst bent, kun je die vraag nog steeds van je werkgever verwachten. Het dwingt je om goed na te denken en de juiste keuzes te kunnen maken in je loopbaan. Maar hoe lastig is het om tussen die duizenden beroepen de juiste te vinden? Daar helpt een beroepskeuzetest bij. Een goede beroepentest geeft je veel inzicht in je persoonlijke voorkeuren. In deze test worden je veel vragen gesteld waarbij je jouw voorkeur moet aangeven. Bijvoorbeeld: wat doe je liever? schilderen of een band verwisselen. Uiteindelijk geeft deze uitgebreide set aan vragen jou een goed beeld welke beroepen aansluiten bij jouw interesses en voorkeuren.

 

 

 

Beroepen waar vraag naar is

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het in een aantal sectoren moeilijk om aan bekwaam personeel te komen. In onderstaande beroepsgroepen is er inmiddels een behoorlijk tekort aan personeel opgelopen. Wil jij jezelf een betere positie op de arbeidsmarkt geven of denk je aan omscholen, dan zijn dit de beroepen waar je wellicht aan kunt denken:

Bouwsector: Timmerlieden, werkvoorbereiders, metselaars, loodgieters, stukadoors, schilders, installatiemonteurs, elektromonteurs en engineers.

ICT: Analisten, developers, security experts, data analisten (vind hier opleidingen in de ICT)

Zorgsector: Verpleegkundigen en verzorgenden

Industrie: Monteurs, operators, constructeurs, ontwerpers, lassers

Vervoer: Planners, vrachtwagen- en buschauffeurs Maar ook in andere sectoren is er een groeiend tekort aan goed opgeleid personeel. Denk aan koks, leraren, schoonmakers, hoveniers, etc

 

 

 

Beroepentest MBO

Heb jij een opleiding op MBO niveau gedaan, of heb je een MBO werk en denk niveau? Doe dan de MBO beroepskeuzetest.

De beroepskeuzetest; plan je loopbaan
Een verkeerde keuze is snel gemaakt en kost relatief veel moeite om te herstellen. Dit terwijl succes voorspelbaarder is dan menigeen denkt. Het lijkt wel eens zo dat mensen minder tijd besteden aan hun loopbaankeuzes dan bijvoorbeeld aan het kopen van kleding. Zij vragen zich daarbij wel af of een bepaald kledingstuk wel of niet past bij hun waarden of persoonlijkheid. Wanneer bepaalde kleding niet bevalt hoor je ze vaak letterlijk zeggen dat ze zich er niet zo lekker in voelen. Zo is het ook bij het maken van een loopbaankeuze. Welke baan, welk soort werk past goed bij wie je bent? Welke loopbaan sluit aan bij wat je belangrijk vindt en waar voel je je goed bij? Met een professionele beroepskeuzetest kun je antwoorden vinden op deze vragen. Op 123test staat een uitgebreide professionele beroepskeuzetest.

Beroepentest HBO

Heb jij een HBO werk en denk niveau of een opleiding gevolgd op HBO niveau? Doe dan de uitgebreide Beroepentest.

Uitgebreide beroepskeuzetest
Wat voor soort werk past het best bij je
op basis van je persoonlijkheid?

* Bepaal je loopbaan met deze wetenschappelijke test.
* Vergelijk jezelf met de Nederlandse beroepsbevolking.
* Uitgebreide lijst met passende beroepen.
* De test kost 12,50 Euro en duurt ongeveer 15 minuten.

Studiekeuzetest

Heb je een beroepentest gedaan en sta jij nog aan het begin van je carriere? Dan helpt een studiekeuzetest om uit te zoeken welke opleiding of studie past bij de uitkomst van de test.

Studiekeuzetest
Wat wil je later worden?

Speciale beroepentest voor jongeren van 14 tot en met 19 jaar.

* Bepaal welk type werk en beroep bij jou past.
* Vergelijk jezelf met je leeftijdsgenoten.
* Uitgebreide lijst met voorbeeld beroepen en studies.

 

 

 

 

 

Vraag